Pánikroham

 

Érzett már egyszerre elemi erejű szorongást és félelmet, hirtelen jövő szorító érzést a mellkasában, erős szívdobogást, hogy nem kap levegőt, leizzad, szédül, torkában dobog a szíve, halálfélelme van, reszket, remeg, vagy görcsöl a hasa,azonnal WC-re kell mennie, kicsúszik a lába alól a talaj? …és végül az orvosi kivizsgálás után kiderült, hogy a szívének, tüdejének, gyomrának semmi baja, nem volt szívinfarktusa, sem agyvérzése, … hanem pánikrohama volt.

Egy pánikroham még nem pánikbetegség.

  • De már egy rosszullét esetén fontos az orvosi kivizsgálás után pszichoterapeutához fordulni.
  • Azoknál, akik a betegség korai fázisában keresnek kezelést, a tünetek többsége néhány hét alatt elmúlik maradandó káros hatások nélkül.
  • A maradandó káros hatások nemcsak lelkiek lehetnek, hanem a megemelkedett stresszhormon szint miatt elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorának is tekinthetők.
  • Ha időben – még a betegség kialakulása előtt – keres pszichoterápiás segítséget, gyakran el lehet kerülni a gyógyszeres kezelést is.

Ha pánikrohama volt, vagy már pánikbeteg, és átesett az orvosi kivizsgáláson, vagy még csak tervezi, de előtte szeretne beszélni egy pszichoterapeutával, akkor kérjen időpontot!

>>következő: Szorongás>>